Nieuwsbrief 7 oktober 2023

Nieuwsbrief 7 oktober 2023

Problemen met het bekijken van deze email?  Bekijk dit bericht online 

7‍ oktober 2023 ‍

Nieuwsbrief TAS'82

‍Welkom bij de nieuwsbrief van deze week, de eerste van oktober. Veel lees- en kijkplezier!

Clubcompetitie

Afgelopen zondag stond de derde wedstrijd in de clubcompetitie op het programma en dat was het Rondje Bergen. De TAS’82 atleten die aan de start verschenen leverden mooie prestaties en na afloop blikten sommigen dan ook blij en tevreden in de camera:

 

 

De volgende loop in de clubcompetitie is de Kermisloop in Petten, op 15 oktober a.s. Zowel de 5 als de 10 km. telt mee en inschrijven doe je daar ter plekke, op de dag zelf. 


Als we nog iets verder in de agenda van de clubcompetitie kijken, dan zien we op 29 oktober de Parkcross in Hoorn staan. De dames krijgen daar 5,5 km. voor de voeten, de heren 7,8. De dames starten om 10:45, de heren een uur later. Locatie is de Risdammerhout in Hoorn en inschrijven doe je hier: https://inschrijven.nl/form/2023102951342-nl

 

En ja, op 5 november staat er boerenkoolstamp op het menu. Ofwel, de Boerenkoolloop in Warmenhuizen. Met een 5 en 10 km. voor de hardlopers, 1200 meter voor de jeugd en er kan ook gewandeld worden! Voor info en inschrijven kijk je op https://boerenkoolloop.nl/

Update baanrenovatie

Wat een verschil met vorige week:

 

 

Toegegeven, het mag nog iets vlakker en er groeit nog geen gras, maar het is al flink opgeknapt, toch? Er is dus weer hard gewerkt afgelopen week, achter alle geplande activiteiten konden we een vinkje zetten:

  • De verende onderlaag en gespoten toplaag moeten uitdampen✅
  • De hoogspringbak met mat verplaatsen richting Tramhalte✅
  • Rijplaten op baan en fietspad verwijderen✅
  • Voorterrein uitvlakken en opnieuw inzaaien✅

Wat de baan betreft is het wachten nu op het aanbrengen van de afvoergoten en de belijning. Dat laatste is nog een heel precies werkje en staat nu gepland voor week 42. De planning voor de komende weken nog even op een rijtje:

Week 41 

  • Afdekking afvoergoten aanbrengen

Week 42 

  • Belijning aanbrengen;
  • Kunstgras aanbrengen bij locaties technische nummers

Week 43 

  • Nieuwe hekwerk voor reclameborden plaatsen en deze terugplaatsen;
  • Oplevering!

Clean-up walk

Het nuttige met het aangename verenigen: wat ons betreft gaat dat op voor de Eneco Clean-Up Walk. We lazen er het volgende over op de website van Wandelnet:

De Eneco Clean-Up Walk komt er weer aan! Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober kun je helpen om de wandelpaden in Nederland al wandelend schoon te maken. Steek jij je handen uit de mouwen? Meld je aan en maak het verschil!

 

De Eneco Clean-Up Walk is een energieke én impactvolle tocht. Deelnemers worden gevraagd om zwerfafval langs wandelpaden op te rapen en daarmee bij te dragen aan een schone omgeving.


Als deelnemer kun je zelf je route bepalen. Zo kun je ervoor kiezen om alleen je eigen straat 'schoon te plukken', maar natuurlijk kun je ook op avontuur in het bos om daar op zoek te gaan naar materialen die daar niet thuis horen. Met de Wandel.nl app volg je je eigen route en kun je je unieke prestatie delen op social media.


Daarnaast is er voor gezinnen een leerzame Clean-Up Toolkit beschikbaar. Daarin vinden jonge deelnemers allerlei leerzame materialen zoals een inspiratiekaart, recepten, Do It Yourself projecten en een quiz.


Meld je gratis aan

Ga jij in het weekend van 21 en 22 oktober op pad om Nederland een stukje schoner te maken? De eerste 2000 aanmeldingen ontvangen een gratis Eneco Clean-Up set met daarin een handige afvalgrijper, handschoenen en afvalzakjes. Aanmelden kan hier: 

https://www.wandel.nl/enecocleanupwalk/aanmelden/

Wandeltip

Er valt in het weekend van 21 en 22 oktober nog meer te wandelen. Ons oog viel op de Odewandeling rond Schellinkhout en hebben dit bericht geplukt van www.tevoet.nl:

Ter gelegenheid van de campagne Ode aan het Onverhard Wandelen organiseert TeVoet op 21 oktober 2023 een Odewandeling rond het dorp Schellinkhout (NH). Odewandelingen worden onder andere gehouden om de deelnemers te laten zien waarom TeVoet zich samen met Wandelnet inzet om onverharde wandelroutes die dreigen te verdwijnen in stand te houden; deze odewandeling is daar een goed voorbeeld van.

 

Je wandelt namelijk deels over het tracé van de voormalige tramlijn van Hoorn naar Lutjebroek v.v. Er zijn pogingen ondernomen om van dit pad een fietspad te maken, waarmee het karakter van de wandeling hierlangs totaal zou zijn veranderd en de beleving van het onverhard wandelen volledig verloren zou zijn gegaan. Voor TeVoet en Wandelnet reden om in verzet te komen, voor u als gebruiker van dit pad een overtuigend bewijs dat onverharde wandelroutes niet mogen verdwijnen!


Maar ook verder laat deze wandeling zien wat het belang is van onverharde wandelroutes. Je wandelt door polders en langs dijken over de borders van het Markermeer, en ervaar je de rust en de weidsheid van het landschap op een prachtige grasbaan: je kunt echt “in” het landschap zijn.


Praktische informatie

We starten om 11.30 u vanuit uitspanning Oase, Dorpsweg 146A te Schellinkhout (vlak bij bushalte Godvliet); de Oase is geopend vanaf 11.00 u.


De wandeling is ca 11 km lang, en kan gemakkelijk worden ingekort tot ca 8 km. Grotendeels onverhard, bij nat weer kunnen delen modderig zijn. Onderweg is er geen horeca, neem je eigen lunch en drinken mee.


Deelnemen: aanmelden bij Peter Oosterling (oosterlingp@xs4all.nl) of Johan Zutt (johzutt@quicknet.nl) Geef daarbij je telefoonnummer op voor eventuele last-minute wijzigingen.

Chicago Marathon

In ons eigen Sjiekago weten wij alles van wind. Windstille dagen zijn op de vingers van een hand te tellen. Lekker uitwaaien: als dat ergens kan, dan is het hier, bij ons in de buurt. Toch heeft het ons geen bijnaam opgeleverd, in tegenstelling tot dat andere Sjiekago, aan de andere kant van de oceaan.

“Chicago, The Windy City”, zo staat de stad bekend. Nu waait het er geregeld en zorgen de wolkenkrabbers ervoor, dat de wind vaak door de straten wervelt. In letterlijke zin gaat de bijnaam dus zeker op. Toch schijnt deze echter een meer figuurlijke betekenis te hebben en wel met de wijze waarop politici in Chicago zo rond 1800 debatteerden. “Full of hot air”, werd over hen gezegd. Vrij vertaald “gebakken lucht” of "veel woorrden, weinig wol".

Afijn, de inleiding is wat lang, maar waar het om gaat is dat morgen de Chicago Marathon wordt gelopen. Zowel bij de mannen als de vrouwen zijn de verwachtingen hooggespannen en dat komt natuurlijk ook omdat Sifan Hassan aan de start staat. Wat kan zij in haar tweede marathon? In een interview met de NOS vertelt Sifan er het volgende over: 

 

Sifan Hassan verschijnt in Chicago aan de start en het is na haar succesvol debuut in Londen haar tweede marathon. Ze is er de persoon niet naar om het leven moeilijker te maken dan het is. En dus heeft Sifan Hassan helder voor ogen wat zondag haar doelstelling wordt tijdens de marathon van Chicago: "Gewoon de eerste groep volgen en dan kijken wat er gebeurt."


Na haar spectaculaire debuut in Londen, toen ze in april van dit jaar als winnares de klassieke 42.195 meter liep in een Nederlands record van 2.18.33, weet ze dit weekeinde in de Windy City vele ogen op zich gericht. Hassan zelf kijkt vooral naar twee Keniaanse loopsters: Ruth Chepngetich (persoonlijk record: 2.14.18) en Tadu Teshome Nare (2.17.36).

 

Wereldrecord

Het duo kondigde drie weken geleden aan in Chicago een gooi te willen doen naar het wereldrecord, dat toen nog met 2.14.04 in handen was van hun landgenote Brigid Kosgei. Sinds de Ethiopische Tigst Assefa die toptijd anderhalve week geleden tijdens de marathon van Berlijn verpulverde tot 2.11.53 zijn de ambities van het tweetal bijgesteld. Hassan: "Ze zullen weggaan op een tijd van 2.13, schat ik zo..."


Pin haar niet op die voorspelling vast, zegt de Nederlandse dinsdagavond via een videoverbinding vanuit haar Amerikaanse woonplaats Park City. De 30-jarige Hassan komt nog maar net kijken op de marathon en voelt zich op die discipline nog altijd weinig meer dan een leerling, waar ze op de baan al jaren een gearriveerde vedette is. "Winnen vind ik in deze fase van mijn loopbaan niet zo heel erg belangrijk. Ik moet vooral nog heel veel leren."

 

Hoe ze de training in de aanloop naar een marathon nou eigenlijk moet aanpakken, bijvoorbeeld. Tussen haar afsluitende nummer op de WK in Boedapest, de 5.000 meter, en de start zondag in Chicago zitten slechts 43 dagen. Ze trainde de eerste maand na de mondiale titelstrijd zó hard voor de marathon, dat ze twee weken geleden zelfs het plezier volledig kwijtraakte.


Ze nam de snelheid van de baan mee in haar trainingen op de baan en daar betaalde ze, fysiek, de tol voor. "Ik haatte de marathon op een gegeven moment echt. Het was zelfs zo erg, dat ik wilde stoppen met mijn voorbereiding op Chicago."


Hassan wijt het aan een combinatie van onwetendheid, enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ze is eenvoudigweg té gretig. "Dat was tijdens de WK al het geval. In Boedapest was ik niet voor de volle honderd procent met mijn hoofd bij het toernooi. Ik was onrustig en kon de hele dag eigenlijk maar aan één ding denken: Chicago, Chicago, Chicago."


Supermoe

Voor haar debuut in Londen trainde ze, achteraf gezien, te weinig. "Ik heb toen maar één keer op de weg gelopen. Al het andere werk deed ik op de baan." Voor Chicago deed ze, zo vertelde haar lichaam zelfs dinsdag nog, het tegenovergestelde. Niet alleen leerde ze hoe te drinken tijdens een inspanning, dit keer maakte ze ook de kilometers die vereist zijn.


"Ik heb goed getraind. Misschien wel té goed. In trainingen ben ik nu eenmaal niet af te remmen. Daardoor voel ik me al een tijd supermoe. Ik hoop maar één ding en dat is dat ik niet overtraind ben."

Kijk tot slot hieronder naar een voorbeschouwing op de race:

Dat is ‘m voor deze week. Dank voor je aandacht en goed weekend! Sportieve groet van de redactie.

Lopen, gewoon lekker lopen!