Bevrijdingsvuurloop 2019 2

Na weken van voorbereiding, w.o. het bij elkaar krijgen van voldoende hardlopers, de afspraken met het Comité ‘40-’45 en de gemeente, de verkenning van de route, zodat de gehele route voor de fietsen en busjes in navigatie kon worden gezet, het vastleggen van vervoer, de voorbespreking, enz. enz., was het zover. Voor mij de 4e keer dat ik het kon organiseren. Het blijft altijd spannend. Op 4 mei verzamelden wij, van TAS’82, TAV’80 en AV NOVA, (Renée de Vries, Maureen Gootjes, René Bakker, Hans Nijman, Rik van Zwol, Henry Hofmann, Wilco van der Stoop, Tijs Hofmann, Margreet Burger, Willem Keesom, Cees Dubbeld en Co Wiskerke) bij de twee geparkeerde busjes nabij het monument om onze tassen en fietsen in te laden en daarna gezamenlijk naar De Posthoorn te wandelen voor een kopje. Daar was het wachten tot de herdenkingsdienst in De Grote kerk was afgelopen en de mensen naar het oorlogsmonument gingen lopen. Wij sloten daarachter aan, de stille tocht. Na de 2 minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus werden de kransen door verschillende organisaties bij het monument gelegd.

bevrijdingsvuurloop 2019 11

Wij liepen stilletjes naar de bussen, werden door bekenden uitgezwaaid en succes gewenst en vertrokken naar Wageningen, maar niet voordat we bij de Menisweg onze twee voorfietsers Willem de Mareé en Pietjan Blommaart hadden opgehaald plus Teun Burgers.
Het was een voorspoedig rit en rond 22.15 stonden we geparkeerd op de Dreijen. Na het melden op het Belmonte Arboretum en het foto moment, liepen we gezamenlijk naar onze startplek, nr. 13 deze keer.

bevrijdingsvuurloop 2019 12

Willem, Hans en Co liepen terug naar de busjes om die alvast op een strategische plaats te parkeren waar straks onze lopers langs zouden komen en dat we er snel achteraan konden rijden. Willem zou ondertussen alle navigatie apparaten instellen.
In de fuik was het wachten tot de ceremonie was afgelopen. De toespraken, het ontsteken van het vuur en het zingen van het Wilhelmus. Hierna kon de eerste loopgroep op weg. Het liep deze keer op rolletjes en wij konden ron 12.15 uur op weg.

bevrijdingsvuurloop 2019 13

In elk busje lag het schema om te wisselen (elke 2 km) en de (nood) telefoonnummers, plus een stuk van de route dat was uitgewerkt, omdat het op sommige plekken lastig zou kunnen zijn. Toen de twee lopers voorbij waren en de anderen in de busjes zaten reden wij er om 00.25 uur achteraan. Een voorspoedige start! We waren snel bij elkaar en de eerste wissel begon. We moesten even in het ritme komen maar het verliep prima. Helaas begon het na een uur te regenen, en het was al zo koud. Op de fiets dik ingepakt met muts en handschoenen. Je werd niet echt warm. Maar de stemming bleef top en we liepen gestaag door. In de buurt van Scherpenzeel waren we even een busje kwijt maar gelukkig loste dit zich weer op. De koude en nattigheid koste veel energie. In de buurt van Muiden was het licht en zagen we zowaar de zon opkomen. Het werd gelijk aangenamer na een toch wel koude nacht. Maar de zon was maar voor even omdat het daarna nog regelmatig buien vielen.

bevrijdingsvuurloop 2019 14

Bijna alle lastige punten werden vlekkeloos gepasseerd. Bij IJburg lagen we achter op schema. Vandaar verder over de Schellingwoude brug door Schellingwoude, een pittoresk plaatsje waar je niet zomaar komt. Door Amsterdam waren de lopers ca. 4 km alleen. De busjes reden door naar het NH-kanaal om hen op te wachten. Op dat punt hadden we toch ruim een half uur achterstand opgelopen volgens schema en dat lag puur aan het weer.
Vanaf dat moment gingen we over op individuele kilometertjes lopen. Daarmee hielden we de snelheid hoog en liepen we onze achterstand in. Voor Purmerend nog een keer uit elkaar voor 5 km.

Ook hier was het onderling wisselen met lopers en fietsers. In Zuidoostbeemster waren we weer compleet en gingen we voor het laatste stuk. Nog ruim 40 km. Het bleef spannen t.a.v. de aankomsttijd maar het zag er goed uit.

Intussen was de wind fors aangetrokken. Het was pittig lopen op de zondagochtend door de Noord-Hollandse polders hoewel sommigen de pech hadden te lopen als er een fikse bui viel. We passeerden Avenhorn, Spierdijk en we kwamen steeds dichter in de buurt. We werden weder getrakteerd op koffie en vers gebakken taart door de ouders van Renée. Dat ging erin als ….. Top! Bedankt. Snel door naar Nieuwe Niedorp, t’ Veld en Zijdewind. Iedereen kreeg het wel zwaar, de een wat meer als de andere maar niemand klaagde. De stemming bleef goed.

bevrijdingsvuurloop 2019 15

We liepen Schagen binnen via de Witte Paal en parkeerden om 12.30 uur op de parkeerplaats Julianalaan (Regius). Top. Mooi op schema. Daarna ons nog wat opgeknapt en een groepsfoto gemaakt.

Toen de fakkels aangestoken om zo tegen enen de Torenstraat in te lopen. Het was een geweldige ontvangst op het Cultuurplein. De burgemeester en enkele veteranen namen de fakkels in ontvangst, aangereikt door onze twee kanjers (voorfietser) Willem en Pietjan. Wat hebben zijn moeten afzien, de hele afstand samen op de fiets in weer en wind.

 bevrijdingsvuurloop 2019 16

De burgemeester maakt met verschillende atleten een praatje en iedereen kreeg een pakket met gevarieerde noten van de burgemeester. Het retrokoor zong uit volle borst voor ons.

bevrijdingsvuurloop 2019 18

Daarna nog heel even naar het museumtorentje ’40-’45, bij Niekjan Grooff die zijn 30 jarig jubileum heeft, en toen naar De Posthoorn voor een welverdiende lunch. De gezichten werden steeds roder en de vermoeidheid was nu zichtbaar. Maar het waren ook allemaal stralende gezichten.

 bevrijdingsvuurloop 2019 19

Henk en Co hebben de busjes snel opgehaald en bij de Posthoorn geparkeerd zodat ieder zijn/haar spullen kon pakken en naar huis voor een heerlijke douche en rust. Nog even de busjes teruggebracht naar Kleine Sluis en toen ook naar huis.

We hebben het gefikst!!!!

Volgend jaar is het jubileum 75 jaar Bevrijding en zal ik zeker het nog een keer proberen te organiseren. Maar het valt en staan natuurlijk met het aantal atleten dat mee wil/kan doen. Onze burgemeester Marjan van Kampen wil er een groot feest van maken. Ik hoop dat we het weer kunnen doen.

Sportieve groet, Co Wiskerke

Senioren en masters Atletiek

Wij trainen op onze Baan, op de weg en in het bos. Kwaliteit en gezelligheid staan hoog in het vaandel.
Lees meer.....

Jeugd Atletiek

Atletiek is een superleuke sport! Je bent meestal lekker buiten aan het trainen en er zijn veel verschillende onderdelen.
Lees meer.....

Wandelen

Vindt u wandelen in de frisse lucht ook zo heerlijk? Maar is er niet altijd iemand beschikbaar om mee te gaan wandelen?
Lees meer.....